Čerstvá dobrota na talíři, na které si pochutnáte

Co je klíčení

Při přeměně semen na klíčky dochází k různým procesům, komplexní uhlohydráty se přeměňují na jednodušší cukry, proteiny se redukují na aminokyseliny, minerální soli se stávají vstřebatelnějšími a hodnoty některých vitamínů se mohou až zdvojnásobit.

Klíčky můžete jíst syrové, ale i lehce povařené třeba v páře. Čerstvé mohou být přidané například do majonézy, do omáček, k zelenině, do těstovin, k rizotu, do pomazánek. Obecně jsou klíčky stravitelnější než semena. Jsou také mnohem bohatší na užitečné a zdraví prospěšné látky.

klíčky4

Například klíčky drobné nenápadné luštěniny zvané fazole mango se výborně hodí k čerstvým fazolovým pomazánkám.

Klíčení je skvělý způsob, jak si zdravě zpestřit jídelníček. Pokud kupujete materiál ke klíčení semínek, volte BIO produkt, jen tak budete mít jistotu, že máte kvalitní surovinu.

klíčky2

Jak na klíčení

Klíčení semen má svá zažitá pravidla. Nejprve je třeba semena důkladně několikrát propláchnout čistou vodou. Potom se vloží do misky a zalejí studenou vodou, čímž se aktivuje proces klíčení. Hladina vody by semena měla převyšovat nejméně o 1-2 cm. Nejlépe se semena připraví na naklíčení, pokud zůstanou namočená ve vodě přes noc. Ráno se voda jednoduše slije a semena se důkladně opláchnou a nechají okapat. Takto se připravená semena vloží zpět do misky, přiklopí například vlhkým ubrouskem a odloží na tmavé místo v pokojové teplotě. Alespoň dvakrát za den je dobré zkontrolovat, zda jsou semínka v misce vlhká a pokud je potřeba, znovu se můžou opláchnout a vrátit do misky. Doba, která je potřeba ke klíčení je daná druhem semínek. Například řeřicha vypustí klíčky doslova před očima.

Vhodným materiálem pro klíčení jsou oblíbené mungo fazole. To jsou semena rostliny zvané vigna zlatá. Je to jednoletá teplomilná rostlina patřící do čeledi bobovitých. Původ má pravděpodobně v Indii.