Ošetření zubního kazu ozónem se praktikuje běžně, důležité jsou pravidelné prohlídky

Stomatologická ambulance. Strašidlo, které obchází i ty největší „frajery“, co se cítí silní v kramflecích na horské dráze, na raftu na divoké vodě, nebo na automobilovém závodním okruhu. Jakmile dojde na lámání chleba a máme usednout do zubařského křesla, nejraději bychom tento úkon odložili ad acta.
křeslo u zubaře.jpg
Bez pravidelné péče o chrup se ovšem neobejdeme, většina naší stravy, zvláště „civilizovaného světa“, je velmi agresivní a náš chrup může utrpět újmu. Zubní kaz zkrátka potkává i ortodoxní čističe chrupu, kteří tuto činnost nezanedbávají jediný den.
Jestliže navštěvujete dentistu pravidelně, ten by měl odhalit kaz již v počínající fázi a mohl by vám doporučit rozhodně mnohem příjemnější způsob ošetření chrupu. Ošetření ozónem Liberec. Lze jej aplikovat všude tam, kde kaz prozatím zasáhl pouze zubní sklovinu. Tento plyn dobře známe ze stratosférické oblasti, která naši planetu chrání před ultrafialovými slunečními paprsky, ozón se ovšem vyskytuje i v přízemní vrstvě zejména v horkých slunečných dnech. Na kazotvorné bakteriální kolonie působí jako desinfekční prostředek, pro pacienta to však znamená pohodový bezbolestný zákrok – naprosto ideální pro malé děti a vystrašené pacienty, kteří sotva uslyší zvuk zubní vrtačky, berou nohy na ramena a prchají z čekárny.
zubní ordinace.jpg

Nezanedbávejte pravidelné kontroly

Pravidelné kontroly chrupu se doporučují provádět v intervalu 4 – 5 měsíců, tato doba je dostatečná pro zachycení malého kazu. Podceňování a zanedbávání prevence je v tomto případě naprosto nevhodné, neboť po půl roce kaz proniká i do zuboviny a pak už je nutné jej odstranit drastičtějším způsobem, dá-li se ošetření vrtačkou takto nazvat. Většina odborníků se pak snaží pacientům ulevit od bolesti a aplikují lokální anestetikum, ovšem lidé s nemocným srdcem jej nemusí snášet a nepříjemné bolesti se nevyhnou.

Prevence nade vše

Důležitá je také prevence, aneb co nám projde ústní dutinou, to zasáhne i zuby. Zejména nadmíra jednoduchých cukrů, především bílého rafinovaného cukru umožní bakteriím jejich nekontrolovatelné množení. A tak si k svačině namísto kofoly, nebo kávy s cukrem a větrníku s kremrolí dopřejte raději slabší černý čaj (obsahuje fluor), šťávu z čerstvě vylisovaného pomeranče, nebo třeba bílý jogurt s čerstvým jablkem a s kukuřičnými lupínky.